ΑΚΜΗ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Θα αυξηθούν τα σπυράκια αν δεν πλένομαστε συχνά.

Η ελλιπής υγιεινή δεν είναι ικανή να προκαλέσει την ακμή, για το λόγο αυτό δε χρειάζεται να πλένουμε πολύ συχνά το πρόσωπό μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο πολύ συχνός καθαρισμός θα διαταράξει το υδρολιπιδικό φιλμ με αποτέλεσμα το δέρμα να είναι πιο ευάλωτο σε εξωτερικές επιθέσεις και να αφυδατώνεται ευκολότερα. Ο σωστός καθαρισμός πρωί και βράδυ είναι αρκετός.

Τα σπυράκια θα φύγουν μεγαλώνοντας.

Η ακμή, η εμφάνιση της οποίας εξαρτάται από τα ανδρογόνα και τους υποδοχείς τους εκδηλώνεται στην εφηβεία και βελτιώνεται μετά την ενηλικίωση. Τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο. Μπορεί να επιμείνει και στην ενήλικο ζωή ή ακόμη μπορεί να πρωτοεμφανιστεί μετά την εφηβεία.

Κάποιες τροφές όπως η σοκολάτα, μπορούν να φουντώσουν την ακμή.

Δεν έχει γίνει καμιά μελέτη που να αποδεικνύει τη συσχέτιση ανάμεσα στην εμφάνιση της ακμής και τις διατροφικές μας συνήθειες. Το γεγονός ότι τροφές όπως η σοκολάτα και τα τηγανητά δεν προκαλούν ακμή, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις καταναλώνουμε χωρίς μέτρο. Εξάλλου μια ισορροπημένη διατροφή, βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει την ακμή αλλά και άλλου είδους προβλήματα.

Δεν κάνει να βαφόμαστε όταν έχουμε σπυράκια.

Πολλά από τα προϊόντα μακιγιάζ που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι μη φαγεσωρογόνα, που σημαίνει ότι δεν φράσουν τους πόρους. Όλα τα προϊόντα μακιγιάζ που χρησιμοποιούν τα άτομα με ακμή πρέπει να είναι oil-free και υποαλλεργικά. Υπάρχουν ωραία tips για την τεχνική μακιγιάζ σε ένα πρόσωπο με ακμή, συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας.

Ο ήλιος κάνει καλό στην ακμή.

Περιορισμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να βελτιώσει αρχικά την κλινική εικόνα της ακμής, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράση του ήλιου και του ήπιου χρωματισού του δέρματος που καλύπτει ορισμένες ατέλειες και βλάβες της ακμής. Η παρατεταμένη όμως έκθεση σε αυτόν προκαλεί πάχυνση της κεράτινης επιδερμίδας και φράξιμο του τριχοσμηγματογόνου θύλακα (πόρου) από νεκρά κερατινοκύτταρα. Επίσης η έκθεση στον ήλιο είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδραστική υπερσμηγματόρροια. Τέλος, οι μεταφλεγμονώδεις υπερμελαγχρώσεις που μπορεί να αφήσει η ακμή γίνονται εντονότερες με συχνή έκθεση στον ήλιο. Άρα ναι στον ήλιο αλλά με μέτρο και κατάλληλη αντηλιακή προστασία.

Το άγχος κάνει τα σπυράκια να φουντώνουν.

Υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτό. Όταν αγχωνόμαστε, ο οργανισμός μας παράγει κορτιζόλη, μια ορμόνη που διεγείρει την έκκριση σμήγματος. Η αντίδραση του κάθε οργανισμού στο στρες διαφέρει, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα , ότι το άγχος προκαλεί ή επιδεινώνει την ακμή. Είναι πάντως σίγουρο ότι όταν χαλαρώνουμε και ηρεμούμε, αυτό αντικατοπτρίζεται στο δέρμα μας !

Η ακμή ενός ατόμου επηρεάζεται από τη σεξουαλική του δραστηριότητα.

Είναι γεγονός ότι τα ανδρογόνα και η προγεστερόνη είναι ορμόνες που εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία της ακμής. Στην προεφηβική και εφηβική ηλικία που αρχίζει η παραγωγή αυτών των ορμονών μπορεί να παρατηρηθεί ακμή. Παρόλαυτα στην εφηβική και ενήλικό ζωή μας οι σεξουαλικές συνήθειες δεν επηρεάζουν την εξέλιξη της ακμής. Η διάθεση και η αυτοπεποίθηση όμως που μπορεί μας χαρίζει ο έρωτας σίγουρα θα φανεί και στο δέρμα μας!